top of page
Search
  • Dias Flooring

Подови настилки от винил - изясняване на понятията

Подови настилки от поливинил, PVC подови настилки и винилови настилки – каква е разликата? На този въпрос ще опитаме да отговорим в следващите редове защото не са малко потребителите, които се объркват когато разглеждат онлайн различните предложения.


Защо се получава това известно объркване между различните термини, въртящи се около винилови подове. Някои ги маркират като поливинилови подове, докато други ги наричат ​​PVC подове. Освен това, виниловите подове са известни още като подови настилки с винилова композиция и луксозни винилови настилки. Е, какви са разликите между всички тези подови настилки?


Какво представлява PVC подовата настилка и как е свързана с виниловата настилка?


Всички тези означения водят към едно, продуктите от категорията винил за под. Общото е точно виниловата материя, от която са направени. Разликите идват от предпочитанията за наименуване в различните страни и от чисто маркетинг причини.

PVC подовата настилка или поливиниловата настилка не е нищо друго освен алтернативни термини за винилови настилки! PVC означава поливинилхлорид, който е материалът, от който се изработват винилови подови настилки. По този начин често се съкращава до поливинилна настилка или просто винилова настилка, най-често срещаният термин за това конкретно подово покритие.



Това че изяснихме общата характеристика дотук, не значи, че означенията свършват. Тъкмо сте си помислили, че знаете как да определяте винила за под и намирате друго означение.


Какви са разликите между VCT подови настилки и LVT подови настилки?


Докато винил за под е общ и широк термин за вида подови настилки, VCT подовите настилки и LVT подовите настилки описват специфичния стил на изпълнените и предлагани продукти на пазара.

Подовите настилки с винилова композиция обикновено са известни като VCT подови настилки. Това е традиционният стил на винилови подови настилки, който съществува от десетилетия. Понякога се предлагат като подови настилки от винилови листове или винил на ролки.


Луксозната винилова настилка е известна като LVT (луксозна винилова плочка) или LVP (луксозна винилова дъска). Това са съвременните подобрения на виниловите подови настилки, които предлагат превъзходна издръжливост и дизайн, който може безупречно да имитира външния вид на дърво, камъни, мрамор и керамични подове.



Още особености на виниловите настилки за под


Когато става въпрос за винилови подови настилки, на пазара има доста различни видове и не е лесна задача да решите кой е най-добрият за вашия проект и нужди. Макар да изяснихме свързващата думичка - винил, има някои неща, които трябва да знаете, когато вече филтрирате избора си.


Традиционните PVC (или LVT) винилови настилки са невероятно популярен избор от много години. Но тъй като търсенето на различен тип подови настилки нарасна и хората започнаха да очакват повече от продуктите на пазара, това означава, че непрекъснато се добавят нови продукти с усъвършенствани технологии.


PVC винилът има ядро, което се състои от три отделни елемента. Това са филц, хартия и винилова пяна, които след това се покриват със защитен слой. В случай на текстурирани винилови дъски често се прилага инхибитор. PVC виниловите настилки са най-тънките винилови настилки с дебелина само 4 мм или по-малко. Тази тънкост му придава повече гъвкавост; но също така е по-малко толерантен за несъвършенствата в подовата основа. Това е много мек и гъвкав винил поради своята конструкция, така че е много по-податлив на вдлъбнатини.


98 views0 comments
bottom of page